اسید هیالورونیک به عنوان هیالورونان یا هیالورونات شناخته شده است. بیشتر از نصف اسید هیالورونیک بدن در کلاژن پوست واقع شده است و این منطقی است که این ماده نقش اصلی خود را در این ناحیه از بدن ایفا کند. این ماده به رطوبت پوست، کاهش چین و چروک پوست، صافی و نرم بودن پوست صورت کمک می کند.
ژل هیالورونیک به همان اندازه وجود کلاژن در بدن مهم و تأثیرگذار است. یکی از عملکردهای مهم اسید هیالورونیک تأثیر آن در جوانسازی پوست است. در حال حاضر این ماده به طور گسترده ای در کپسول ها، کرم های پوست و حتی به صورت تزریقی به عنوان قوام دهنده طبیعی در دسترس بوده و با استفاده از لوازم بهداشتی و کرم ها به پوست انتقال داده می شود.
این اسید هم در داروها و هم در جراحی های زیبایی کاربرد دارد؛ در داروها جهت درمان آرتروز، خشکی چشم و خشکی بینی استفاده می شود و در جراحی های زیبایی هم با تزریق در زیر پوست هر بخش از بدن و با جمع شدن آب در آن ناحیه به عنوان یک پرکننده به کار می رود. اسید هیالورونیک برای اولین بار در سال 1934 توسط کارل مایر کشف شد.
علت اصلی ایجاد چین و چروک صورت چیست؟
علت اصلی ایجاد چین و چروک در بدن و به ویژه صورت کمبود اسید هیالورونیک است. با مصرف مواد غذایی حاوی مولکول های شبه استرژونی می توان این کمبود را جبران کرد. مولکول های شبه استروژنی موجود در مواد غذایی، سیگنال هایی به سمت سلول های بدن جهت تولید اسید هیالورونیک ارسال می کنند.
بدن انسان دارای چه میزان هیالورونیک طبیعی است؟
بدن انسان به طور طبیعی دارای 15 گرم از این اسید است که تقریباً در هر بخشی از بدن یافت می شود و به دلیل همین گستردگی در کل بدن منطقی به نظر می رسد که عملکرد چندگانه ای داشته باشد. از مقدار متوسط این ماده در بدن که حدود 15 گرم است، یک سوم آن به دلیل بسیاری فعالیت های روزانه از بین می رود. همین مقدار تخریب شده، به وجود آورنده مشکلاتی از قبیل چین و چروک، افتادگی و مواردی از این قبیل می شود. میزان و مقدار هر ماده ای در بدن با افزایش سن کاهش می یابد و اسید هیالورونیک نیز از این قاعده مستثنی نیست. سطح کاهش اسید هیالورونیک با روند پیری تخمین زده شده است.
عملکردهای هیالورونیک اسید
هیدراته کردن پوست، تحریک تولید کلاژن پوست، تقویت مفاصل و بافت های عصبی از جمله عمکلردهای چندگانه اسید هیالورونیک است. به علاوه این ماده جاذب رادیکال های آزاد، آنتی اکسیدان قوی، دارای فعالیت ضد باکتری و ضد التهابی و محافظ چشم در برابر آسیب ها و بیماری های چشمی محسوب میشود.