آیا تابحال این سوال برایتان ایجاد شده است که ویتامینهایتان را چه ساعتی از روز باید مصرف کنید؟ همراه با صبحانه؟ ناهار؟ هر وقت یادتان افتاد؟ خب، این بستگی به نوع ویتامینتان دارد.
اگر صحبت بر سر مولتی ویتامین (یعنی مکملی که همه نوع ویتامینی در آن به هم آمیخته) است، آنوقت بهترین زمان برای مصرفش معمولا صبح و همراه با اولین وعدهی غذاییتان است. چرا که ویتامینها موادی مصنوعی هستند، و زمانی که همراه با غذا و ویتامینهای طبیعی مصرف شوند، بهتر جذب خواهند شد. مصرف آنها در صبح هم، این شانس را برایتان بوجود خواهد آورد، که مقدار بیشتری از ویتامین، در طول روز، و همراه با هر وعدهی غذایی که مصرف میکنید، جذب بدنتان شود.
شاید چیزی دربارهی ویتامینهای محلول در چربی شنیده باشید. اینها، ویتامینهایی هستند که در بافت چرب بدن ذخیره میشوند. این ویتامینها، باید با مقداری چربی غذایی مانند آجیل مصرف شوند تا جذب بدنتان شوند. ویتامینهای A, D, E و K همگی از انواع محلول در چربی هستند. نوع دیگر ویتامینها، محلول در آبها هستند، مانند ویتامینهای C و B که در بافت چرب بدن ذخیره نمیشوند، و اگر لازم باشد باید هر روز برای بدن تامین شوند.
بهرصورت باز هم میگوییم، پیشنهاد میشود که ویتامینها را صبح مصرف کنید، اما بهترین زمان برای شما، زمانی از روز است که همیشه مصرف ویتامینهایتان را بخاطر بسپارید. تنها استثنای این مورد، ویتامین B هست، ویتامینی که بیشتر به توانایی مقابله با استرس یا خستگیاش شناخته شده است. پس، از آنجایی که این ویتامین به نوعی ویتامین انرژیزا به حساب میآید، بهتر است آنرا فقط صبحها مصرف کنید، تا با خواب شبانهتان مداخله نکند.
حالا به موضوع بحث برانگیز و اصلی در مورد ویتامینها بپردازیم. آیا اصلا به مصرف ویتامینها احتیاج داریم؟ سالیان سال است که پزشکان توصیه میکنند مولتی ویتامین مصرف کنید، تا به دوز مورد نیاز روزانهتان برسید، مخصوصا اگر برنامهی غذایی متعادل و مغذی ندارید. که اگر باهم روراست باشیم، چه کسی برنامهی غذاییاش منظم است؟
اما برخی از مطالعات در سالهای اخیر، ممکن است مصرف مولتی ویتامین غیر ضروری باشد، و حتی برخی اوقات خطرناک! یکی از این تحقیقات که در سال ۲۰۰۸ منتشر شده است، مشخص کرده که اسید فولیک بیش از حد (که در اغلب مولتی ویتامینها وجود دارد)، میتواند منجر به سرطان پروستات شود. تحقیق دیگری که در سال ۲۰۱۱ منتشر گردید، و هزاران زن بالای ۲۵ سال را مورد آزمایش قرار داد، مشخص کرد که مصرف مولتی ویتامین، در واقع میزان مرگ و میر را هم افزایش میدهد!
چیز دیگری که باید در نظر داشته باشیم، این است که بر خلاف داروهای نسخهای، ویتامینها پیش از اینکه وارد بازار شوند، نیازی به دریافت تاییدیهی سازمان غذا و داروی آمریکا، و تست، ندارند. یک راه برای اینکه بی خطر بودن ویتامینی را چک کنیم، این است که بدنبال علامت تاییدیهی USP باشیم. این علامت در واقع مهر و موم دارونامهی ملی آمریکاست، یک موسسهی غیر دولتی و غیر انتفاعی.
از سوی دیگر فراموش نکنیم که اغلب غذاهایی که امروز میخوریم، با انواع ویتامینها غنی شدهاند. بنابراین مصرف چنین غذاها بهمراه مکمل مولتی ویتامین، ممکن است دوزی بالاتر از دوز توصیه شده از ویتامینها را برای بدن شما فراهم سازد.
پس باید چه کنیم؟ بهترین راه این است که این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید، تا مشخص شود که آیا در کل احتیاجی به مصرف مکملهای غذایی دارید یا نه. و اینکه اگر باید ویتامین مصرف کنید، چه مقدار برایتان کافی خواهد بود.