رژیم مدیترانهای، رژیم خام، گیاهی، و رژیم بدون گلوتن. با وجود گزینههای مختلف رژیمهای غذایی، به نظرتان کدام یک برایتان مناسبترین گزینه است؟
طرفداران هرکدام ازبرنامههای غذایی، میگویند که برنامهی تغذیهی آنها بهترین است، اما واقعیت این است که بدن هر فردی منحصر به فرد است و یک رژیم خاص برای همه مناسب نیست.
یک رژیم غذایی ایده آل برای شما، آن رژیمی است که در آن، غذاهایی را که شما نسبت بهشان حساسیت یا آلرژی دارید حذف کند، و همچنین شامل طیف غذاهایی باشد که مناسب سلیقهتان، شیوهی زندگی، و نیازهای سلامتتان باشد.
با مشخص کردن اینکه باید ازخوردن چه نوع غذاهایی خودداری کنید و به خوردن کدامها ادامه دهید، قادر خواهید بود که یک برنامهی شخصی برای خودتان ایجاد کنید که براساس شیوهی زندگی خودتان است نه یک هوس گذرا.
گام اول: رژیم غذایی حذفی
اولین گام برای مشخص کردن این که بهترین رژیم غذایی برای شما کدام است، این است که بفهمید باید ازخوردن کدام غذاها خودداری کنید. پیروی از یک رژیم غذایی حذفی، روشی است که توسط آن شما متوجه غذاهایی میشوید که با سیستم گوارشی فردیتان سازگار نیستند.
طیف وسیعی از مسائل مربوط به سلامت، میتواند نتیجهی عدم تحمل موادغذایی باشد، و معمولا تا زمانی که مادهی غذایی مقصر از رژیم حذف شود، افراد متوجه علت این قضیه نمیشوند. رژیم غذایی حذفی، اساسا یک پروژهی تحقیقاتی است درمورد چگونگی تاثیرات غذاها برروی بدن و احساسی که شما نسبت به آنها دارید.
رژیم غذایی حذفی، با یک برنامهی غذایی خیلی ساده شروع میشود که بطور روزانه به مدت سه الی چهار هفته تکرار میشود. غذاهای این برنامه، محدود میشوند به غذاهای تازه، کامل و فراوری نشده که معمولا هضمشان برای بدن آسان است و عاری ازهرگونه ترکیب سمی و مواد افزودنی هستند.
منابع اینترنتی بی شماری وجود دارد که دربارهی محدودیتهای خاص رژیم غذایی حذفی توضیح میدهد، اما بیشتر این منابع، حذف گلوتن، لبنیات، سبوس، تخم مرغ، غلات، گوشت خوک، گوشت گاو، جوجه، لوبیا، عدس، قهوه، مرکبات، آجیل و سبزیجات سایه دوست (سبزیجاتی که در سایه رشد میکنند، مانند بادمجان، فلفل دلمهای، سیب زمینی و…) را پیشنهاد میکنند.
اگر درلیست غذاهایی که مورد پسندتان است، چیزی وجود دارد که فکر میکنید ممکن است نسبت به آن حساسیت یا آلرژی داشته باشید، به عنوان اولین مرحله از رژیمتان آنرا حذف کنید. توجه داشته باشید که گرچه برخی از افراد با پیروی از رژیم غذایی حذفی کاهش وزن داشتهاند، اما هدف اصلی این رژیم کشف حساسیتهای غذایی است، نه کاهش وزن!
پس ازسپری کردن مرحلهی اول، شما گروههای غذایی که قبلا حذف کردهاید را دوباره وارد رژیمتان میکنید. درحالیکه مصرف گروههای غذایی جدید را آغازمیکنید، متوجه خواهید شد که آنها بر بدنتان و احساسی که دارید چه تاثیری میگذارند.
یک دفتر یادداشت غذایی داشته باشید، و هرگونه علائم جدید، چه جسمی و چه روحی، که فورا یا چند روز بعد از مصرف غذاهایی که قبلا حذف شده بودند به آنها دچار شدید را، در آن یادداشت کنید.
اگر با گذشت چند روز از مصرف دوبارهی گروه غذایی جدید دچار هرگونه واکنش منفی شدید، به احتمال زیاد نسبت به آن گروه غذایی حساسیت یا ناسازگاری دارید و احتمالا باید آنرا برای همیشه از رژیم غذاییتان حذف کنید.
گام دوم: غذاهایی را که بهترین احساس را درشما ایجاد میکنند، مشخص کنید
زمانی که متوجه میشوید ازخوردن چه غذاهایی باید خودداری کنید، پس به راحتی قادرخواهید بود تعیین کنید که کدام غذاها باید پایه و اساس رژیمتان را تشکیل دهند.
سیستمهای گونه شناسی مثل پروفایلهای خون دکتر پیتر آدامو، و پروفایلهای آیورودا، احتمالا در تعیین غذاهای مناسب برای شما موثر هستند. تحقیقات دکتر آدامو در علم انسان شناسی، پزشکی، و ژنتیک، او را به سمت توسعهی سیستمی سوق داد که طبق آن افراد باید نوع رژیم غذایی و ورزششان را براساس نوع گروه خونیشان تعیین کنند.
برای مثال، افرادی که گروه خونی شان O است، با انجام ورزشهای سخت و مصرف پروتئین حیوانی فراوان، و کاهش مصرف لبنیات و حبوبات به بهترین وضعیت سلامت میرسند، در حالیکه برای افرادی با گروه خونی A، انجام تمرینات مراقبهای مانند یوگا یا تای چی، و انجام رژیمهایی که برمبنای گیاهان ارگانیک است، مناسب ترند.
آیورودا یک سیستم سلامت جامع است که حدودا ۵۰۰۰ سال قبل در هندوستان توسعه یافت، و افراد را براساس ویژگیهای فیزیولوژیکی شان به انواع اساسی یا (دوشا) طبقه بندی کرد.
سه نوع دوشا (یا مجموعهای از ویژگیها) وجود دارد: واتا، پیتا، کاپا و هر فردی میتواند جزو یک طبقهبندی یا ترکیبی از همهی آنها قرار بگیرد.
زمانی که افراد، میان سه انرژی دوشا تعادل برقرارکنند، سلامتی را بدست میآورند و هدف رژیمهایی که بر مبنای دوشا است، آرام کردن دوشاهای غالب و اجازه دادن به پیشرفت دیگر دوشا هاست.
برای مثال، واتاها معمولا ریزنقش، لاغر و بی قرار، یا بیش از اندازه فعالند. آنها به پیروی از رژیم غذایی واتایی که شامل غذاهای گرم، غنی و چرب با طعم شیرین و شور و ترش مزه است، تشویق میشوند و از خوردن غذاهای سرد، خام، پر ادویه و تند منع میشوند.
پیتاها ساختاری معتدل و رو به قوی دارند و دارای مزاجی قوی هستند. رژیمی که پیتاها طرفدار آن هستند، شیرین، تند، و مزههای گس است در حالیکه از خوردن غذاهای پرادویه، شور یا ترش اجتناب میکنند.
کاپاها دارای درشتترین فیزیک بدنی هستند و شخصیتی آرام و متفکر دارند. رژیم غذایی پیشنهادی به کاپاها ازغذاهای سبک، خشک و ادویه دار، با مقدار بسیار کم شیرینی یا شوری و چربی تشکیل شده است.
گام سوم: ایجاد یک رژیم غذایی شخصی
حالا میتوانید رژیم غذایی مخصوص بدن خودتان را آماده کنید: برای مثال، اگر شما یک واتا هستید، رژیم غذایی حذفیتان نشان میدهد که مصرف گوشت زیاد، شما را سنگین و کسل میکند، بنابراین ممکن است که خواهان پیروی از رژیم نیمه گیاهخواری باشید، رژیمی که از میوهها، سبزیجات، حبوبات، انواع آجیل، دانهها و تخم مرغ تشکیل شده است.
اگر گروه خونی شما O است، و نسبت به لبنیات حساسیت دارید، احتمالا خواهان پیروی از رژیم پالئو باشید، رژیمی با پروتئین بالا، و کربوهیدرات کم، که لبنیات، حبوبات، گیاهان و غذاهای تصفیه و فراوری شده را حذف میکند.
در نهایت، هر رژیم غذایی که انتخاب میکنید، باید احساس خوبی را در شما ایجاد کند و دائمی باشد. به جای اینکه سعی کنید خودتان را با یک رژیم غذایی خاص تطبیق دهید، سعی کنید قسمتهای مورد علاقهی رژیمهای مختلف را که مورد پسندتان است با هم ترکیب کنید یا بخشهای خاص رژیمتان را طبق احتیاجاتتان تعدیل کنید.
سبزیجات با رنگهای مختلف مصرف کنید و اطمینان حاصل کنید که مواد مغذی، که شامل مقدار کافی پروتئین، کربوهیدرات، و چربی است، به میزان متعادلی دریافت میکنید. حالا شما رژیمی سلامت و لذت بخش ایجاد کردهاید که فقط مخصوص خودتان طراحی شده است.